Fluktuace zaměstnanců je míra střídání zaměstnanců na pracovní pozici. K fluktuaci může dojít dobrovolným nebo nedobrovolným odchodem zaměstnance ze společnosti nebo při povýšení či přeřazení na jinou pozici.

Pokud chcete míru fluktuaci snížit, je dobré se odrazit od vašich reportů a dat. Ale pozor, i velmi nízká fluktuace neznamená, že váš byznys roste. Možná jen stagnuje? Podívejme se na to podrobněji.

Proč fluktuaci sledovat?

Míra fluktuace nám dává vhled do firemní kultury (retence a angažovanost zaměstnanců) a také jak efektivní jsou ve firmě HR procesy jako je např. nábor a onboarding. Sledování a pochopení těchto metrik pomáhá firmám v strategickém rozvoji svých lidí a k udržení konkurenceschopnosti.

Jak spočítat míru fluktuace?

Pozn.: pokud počítáte i vnitřní změny ve firmě (např. povýšení) zvažte započítání i těchto případů do měření.

Jak pracovat s výsledky?

V našich kotlinách je zažité, že pokud je fluktuace vysoká (např. 20% a více) je to zákonitě špatně. Tak to ale být nemusí. Pokud vám odchází hlavně ti, jejichž pracovní výsledky nebyly úplně dobré, pak tato fluktuace firemní prostředí ozdravuje. K zamyšlení je, pokud vám často odchází ti, kteří vaší firmu ženou dopředu. Ani přehnaně nízká míra nehovoří o nejideálnější firemní kultuře, může spíše znamenat stagnaci a neochotě se posouvat, rozvíjet. Vždy je tedy potřeba posuzovat individuálně.

Metriky samozřejmě nejsou všemocné. Jen dávají detailnější náhled do firemního prostředí. Pokud budou společnosti své zaměstnance správně směrovat, rozvíjet a podporovat, pak můžou dosáhnout tzv. zdravé fluktuace (která je pro každou firmu individuální) a do které se počítá například povýšení nebo odchod do důchodu.

Potřebujete pomoci s rozvojem vašich lidí nebo zkvalitněním vašich HR procesů, abyste dosáhli nejen zdravé míry fluktuace? Neváhejte nás kontaktovat!