Jaké jsou nejčastější trendy, které dostanou v příštím roce ještě větší slovo než dnes? Pojďme si probrat 5 nejčastějších HR a byznys trendů, které se na nás už v roce 2023 těší!

1. Práce na dálku/home office

Práce na dálku tu s námi bude i v příštím roce. Tento model práce je víc a víc populární, protože si lidé můžou přizpůsobit svou práci svým životním podmínkám bez toho, aniž by utrpěla jejich produktivita.

Statistiky uvádí, že produktivita, ani firemní kultura neupadá, pokud se správně komunikuje skrz komunikační kanály ve firmě, dává se pravidelná zpětná vazba a novinky o firmě se pravidelně posílají např. přes e-mail nebo se dávají na firemní intranet. Ano, jsou to přesně ta samá pravidla jako pro práci v kanceláři. Technologie nám umožnila dělat takové věci i z domu, kavárny nebo Chorvatska.

Proto ti, kteří ještě nenaskočili na tento někde už zcela běžný trend, riskují odliv zaměstnanců tam, kde jim to umožněno bude. Taky budou hůře shánět profesionály na trhu. Zatím se kompromisem pro obě strany zdá být tzv. hybridní model, kde si zaměstnanec může určit, kdy půjde do kanceláře a kdy bude pracovat z domu (např. 3 dny HO 2 dny v kanceláři).

2. Důraz na diverzitu, inkluzi a rovné zacházení

Možná jste už slyšeli od zahraničních korporátů kouzelnou formulku Diversity, equity and inclusion (DEI). Co to ale znamená v praxi? Jde o podporu odlišnosti a férového zacházení bez ohledu na národnost, pohlaví, rasu, sexuální orientaci, vyznání atd. V ČR vnímáme tuto problematiku hlavně z hlediska rovného zacházení mezi ženami a muži, starší vs. mladší generací a kladení důrazu na férové podmínky pro pracující rodiče.

Kdy jste si naposledy řekli „Teda, ten je úplně jiný než já, ten se bude do společnosti hodit/ s tím/tou půjdu na kafe!“ Jde zkrátka o nevědomé předsudky, které se nezakládají na žádných faktech ani datech. Třeba zrovna dotyčný vypadá jako někdo, koho nemáte rádi. Stačí málo a už ve vás tento člověk vyvolá určitou nevoli. Když si toto ale uvědomíte, můžete s tím do budoucna pracovat a takových předsudků se zbavit.

Abyste si to mohli lépe představit, dobře o inkluzivním leadershipu, předsudcích v HR, marketingu ale i běžném životě hovoří Dr. Steven Jones zde: Dr. Steven Jones, Inclusive Leadership

TIP: Zkuste si představit, že před vámi stojí muž a něco vám sděluje. Reagovali byste úplně stejně pokud by to říkala žena? Pokud ne, pak jste genderově zaujatí.

3. Různé formy spolupráce

HR oddělení by mělo vždy sledovat, jak se pracovní trh vyvíjí. V ČR je přes 1 000 000 podnikatelů nabízející různé služby nebo produkty jak pro B2C (business-to-consumer) tak pro B2B (business-to-business) komunitu.

V B2B jsou outsourcing (externí zajišťování činností) nebo spolupráce s externími firmami vhodná možnost pro společnosti, kteří potřebují služby nebo produkty, které jim řeší jejich podnikatelské, manažerské nebo jiné problémy, šetří čas a zefektivňuje práci. Důraz na flexibilitu a důvěru je tu stejný jako mezi zaměstnanci a zaměstnavateli. Při práci hlavně s OSVČ si ale společnosti musí dávat pozor na znaky závislé práce (tzv. švarcystém).

V HR Cycle samozřejmě tento B2B trend velice podporujeme…!

4. Důraz na psychické zdraví

Do popředí se spolu s dobrou fyzickou kondicí dostává konečně i psychické zdraví. Společnosti by se samozřejmě nejdříve měly zasazovat o vytváření takových firemních podmínek, kde se cítí lidé bezpečně, ale v dnešní době se už musí hasit i následky jako je např. vyhoření.

V této době společnosti nabízí v rámci svých benefitů terapeutické sezení, více sick days, školí se i manažeři na to, jak poznat vyhoření v začínajícím stadiu, experimentuje se s 4 denním pracovním týdnem a nekonečnou dovolenou. A v roce 2023 tomu nebude jinak.

TIP: Společnosti by se hlavně měly zasazovat o zdravou firemní kulturu, umět dávat i přijímat zpětnou vazbu a budovat důvěru mezi vedením x zaměstnanci x týmy.

5. Používání HR technologií a práce s daty

Díky technologiím se společnosti můžou zbavit stále se opakujících úkolů a primárně by měla technologie usnadňovat a zefektivňovat práci. HR by se nemělo rozhodovat jen na základě svého instiktu, i když není dobré intuici podceňovat, hodně pomůžou právě data, které díky technologiím budete mít rychleji a snadněji v ruce. Víte, jak si např. spočítat fluktuaci a jak s tím dále pracovat? Pokud ne, pomůže náš další článek.

Technologie automatizuje a pomáhá, ale nic nenahradí lidskou empatii, ocenění, vřelý přístup a strategické rozhodování.

Jak už minulé roky ukázaly, trendy jsou tu od toho, aby ukázaly směr, ale můžou se v čase i měnit a přizpůsobovat dané ekonomické, politické, sociální a enviromentální situaci. Napadá vás nějaký jiný trend, který stojí za zmínku? Dejte nám vědět!

O dalších HR trendech se také dočtete zde: https://hrcycle.cz/2022/10/04/3-hr-trendy-ktere-byste-nemeli-ignorovat/

Chtěli byste posunout vaše podnikání vpřed a jít s trendy tak, abyste byli konkurenceschopní? Kontaktuje nás, společně něco určitě vymyslíme!