Jak nepřijít o budoucího zaměstnance v tzv. pre-boarding fázi? Jedná se o období, kdy je pracovní nabídka přijata, ale zbývá ještě pár týdnů nebo měsíců do doby, než do společnosti daný člověk nastoupí. Jedná se o celkem opomíjenou fázi, ale neméně důležitou. Pokud nebudete dostatečně komunikovat s uchazečem, ideálně budoucím zaměstnancem, je možné, že k vám na nástupní den ani nedorazí. Jak tomu zabránit?

Buďte v pravidelném kontaktu

Pan Petr přijal pracovní nabídku, to je skvělé! „Můžu si dát nohy nahoru!“, řeknete si. Omyl. Je velice důležité být v kontaktu i v tomto mezidobí, kdy se zdánlivě nic neděje. Proto doporučujeme být minimálně 1x za 2 týdny s uchazečem ve spojení. Forma není až tak důležitá, záleží co kdo více preferuje. Telefon, e-mail, osobní kontakt, vše se počítá. Můžete uchazeči popřát třeba k narozeninám, svátku nebo ho seznámit s firemní kulturou či dokumenty (viz náš poslední bod).

Pozvěte budoucí zaměstnance na akci

Jedná se o skvělý způsob, který pomůže uchazeči nahlédnout „pod pokličku“ Vaší společnosti a přímo poznat prostředí, své budoucí kolegy a firemní kulturu. Pokud máte zrovna teambuilding nebo nějaké menší sezení po práci, nebojte se pozvat budoucího zaměstnance také. Bude vděčný a zajistíte si tím jeho loajalitu k vaší společnosti.

Pošlete dokumenty k seznámení před nástupním dnem

Vše zasíláte první nástupní den nebo řešíte v nástupním týdnu? Vašemu nováčkovi ze všeho půjde hlava kolem a nebude si toho pamatovat tolik, kolik byste potřebovali. Proto doporučujeme zasílat tyto dokumenty ještě před nástupem. Vyhnete se tak zbytečnému stresu a nový zaměstnanec se již může ptát na otázky. To mu zajistí hladší nástup, méně stresu a více pochopí Vaše prostředí. Jaké dokumenty zaslat? Jedná se například o etický kodex, pracovní řád, zaměstnaneckou příručku nebo i školení BOZP.

Potřebovali byste s pre-boardingem pomoci více do detailu nebo potřebujete aktualizovat či napsat HR dokumentací? Kontaktujte nás, rádi vám navrhneme řešení!